Sponsering

Beste bezoeker,

Graag neem ik u mee op reis naar de struikelsteentjes.

Wat is een struikelsteentje? Een aantal jaren geleden kreeg de Duitse kunstenaar Gunter Demnig het op zijn hart een monument te maken voor alle Joodse oorlogsslachtoffers uit de 2e wereld oorlog. Zijn doel was een pad te maken van stenen, dwars door Europa, bij de huizen waar de Joodse mensen gewoond hebben.

Hij ontwierp hiervoor een stolperstein. Een steentje van 10 x 10 x 10 cm met aan de bovenzijde een messingplaat waarop de naam, geboortedatum, kamp waarheen de persoon werd vervooerd, kamp waar de persoon werd vermoord met de datum.

Een bijzonder iniatief van deze Gunter. Hij liet het hier niet bij, maar ging persoonlijk vanuit Duitsland heel Europa door om deze stolpersteinen te gaan leggen. De eerste steen (zie foto) is door hem gelegd in Keulen.

steen1

Eerste Stolperstein voor het stadhuis van Keulen met het deportatiebevel van Himmler (geplaatst op 16 december 1992) Foto: Door Horsch, Willy – Eigen werk, CC BY 3.0

Inmiddels 25 jaar verder én 61.000 steentjes in 22 landen is er een pad gekomen door Europa. Maar we zijn er nog niet, we sluiten ons graag bij Gunter aan om de weg geheel te bestraten. Dat betekent voor Gorinchem een uitdaging. We prijzen ons gelukkig dat we al twee keer een aantal steentjes mochten leggen, waarbij Gunter persoonlijk de eerste Gorinchemse 9 steentjes gelegd heeft op de Kortendijk.

Stichting Struikelsteentjes Gorinchem stelt zich ten doel om alle uit Gorinchem weggevoerde Joden een persoonlijk gedenkteken te geven in de vorm van een Struikelsteentje.

Het gaat om ongeveer 50 steentjes die per stuk € 150,= kosten. Dat is een heel bedrag; inclusief bijkomende kosten waarschijnlijk €10.000,= Wij zijn ervan overtuigd dat dit bedrag opgehaald moet kunnen worden zodat wij daardoor ons werk zullen kunnen afmaken.

Graag stellen wij daarvoor ons rekeningnummer open zodat u de gelegenheid hebt om bij te dragen aan dit pad door Gorinchem. U bent niet verplicht om één steentje te betalen, een gedeelte van een steentje is net zo goed welkom, maar meerdere steentjes mag uiteraard ook.

Zoals u kunt zien op onze website hebben we de ANBI status zodat uw gift aftrekbaar is bij de belastingdienst.

Het rekening nr: NL 48 RABO 0323 9868 54 t.n.v. Stichting Struikelsteentjes te Gorinchem.

Wij danken u hartelijk voor uw donatie. Als u uw email adres achter laat, zullen wij u op de hoogte houden van de ontwikkelingen.